Våga umgås utan skärmar!

Av: Pontus Johansson, 31 mar 2015, Övrigt
Läste igår ett kort inlägg i tidningen Barnläkaren, där två kollegor skrev om "Monitortid och barn" och började ånyo fundera kring detta. Det dyker upp i huvudet då och då, varje dag egentligen, när man suckande ber barnen där hemma "lägg bort paddorna" eller "gå ut och lek på riktigt!" Debatten, råden från central instans måste blir tydligare. Hur skall jag som förälder tänka? Vad finns det för vetenskap för det ena eller andra förhållningssättet? Problemet är dock som Hans Holgert, Barnläkare i Täby, skriver: "Vem skulle komma på idén att planera en studie för att under flera timmar dagligen, och under en hel uppväxt, utsätta tvååringar för iPads och fyraåringar för TV eller film?" Det är svårt att göra studier av detta.
Jag glömmer aldrig en vacker vårdag för snart två år sedan. Jag och min fru gick en promenad upp mot Delsjön. En bit bort ser vi en mor och far komma joggande i solskenet med en sittvagn framför sig. "Så härligt och idylliskt det ser ut", tänker jag. "Men vad är det flickan i vagnen har framför sig?" Jo, då sitter hon mitt i denna vackra natur med kvittrande fåglar och lysande sol med hörlurar på och tittar på tecknad film! Nej, jag dömer ingen. Jag vill bara väcka tanken och är absolut själv inte helt "renlärig".

Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin, har skrivit en del kring vad som faktiskt visats i undersökningar; barn som från 1-3 års ålder tittat på skärm mer än tre timmar per dag har visat sig få uppmärksamhets- och sömnstörningar. I USA har den amerikanska barnläklarakademien gått ut med kraftulla rekommendationer om att barn under två år inte skall titta på skärm över huvud taget!

Jag kan se två huvudrisker; den ena är just att barnet tillbringar för mycket tid framför skärmen med allt vad det kan innebära, men minst lika viktigt är också det faktum, att vi föräldrar kanske tillbringar ännu mer tid framför skärmen med minskat umgänge och bristande uppsyn över våra barn. Därför vill jag nu ge oss alla rådet, att gå ut och njuta av den riktiga världen tilsammans med våra barn och lämna pixlarna hemma.

Läs mer här...