När någon sätter i halsen gäller det sekunder...

Av: Pontus Johansson, 23 mar 2015, Sjukdom
Att någon gång, eller helst en gång om året, ha hört, ha sett eller ha gått en kurs i hur man skall göra om någon sätter i halsen kan göra stor skillnad. Faktiskt skillnad mellan liv eller död. Jag glömmer aldrig när jag som ung medicinstudent under en middag, plötsligt i ögonvrån ser och hör en ung man hosta och vifta med armarna. Jag tänker att "nu är det den pajasen som skojar igen". Någon annan tänker "hmm...kan det vara någon form av atypisk astma?" En tredje funderar över defekta gener.
Då är det en ung sjusköterskestudent som ropar till oss: "Fattar ni inte att han satt i halsen. Han kan inte få luft. Vi måste göra något!" Äntligen klarnar bilden och då är det "bara" att göra som man fått lära sig; två buktryck (Heimlich manöver) senare kom den hårt gräddade pizzabiten farande och allt gick bra.
Den riktiga hjälten i detta scenario var förstås sjuksköterskestudenten som direkt inser vad som hänt och initierar att åtgärder vidtas DIREKT!
Jag glömmer heller aldrig mamma Elin som för ett par år sedan på en föräldragrupp såg hur Lillugglans barnsjuksköteska Magnus  lite kort visade handgreppen avseende luftvägsstopp, för att redan någon dag senare hemma befinna sig i ett skräckscenario; sonen har "satt i halsen" och får inte luft. Hon drar sig fokuserat till minnes vad Magnus visat och får upp grötklumpen, vilket sannolikt räddar Oscar´s liv.
undefined
Mitt råd till er alla är att skaffa er kunskapen. ALLA kan lära sig att rädda liv!