Det skrivs en hel del i tidningarna...

Av: Elisabeth Blomqvist, 22 jan 2015, Sjukdom
Det skrivs en hel del i tidningarna…

…om trängsel och väntetid på barnakuten.
Väldigt många av barnen som söker hade kunnat klara sig hemma med hjälp av råd eller en snabb bedömning och eventuellt behandling av sjukvårdspersonal på vårdcentral eller annan barnmottagning för att sedan komma hem. Det är inte så ofta barnen behöver stanna på sjukhuset. Därför känns det bra och viktigt att Lillugglan finns!
Jag som skriver detta heter Elisabeth och är en av två barnläkare på Lillugglan. Innan jag började på vår mottagning arbetade jag på andra BVC och barnmedicinmottagningar ( samt på Drottning Silvias barnsjukhus, bla den omskrivna barnakuten). Det unika med Lillugglan är att hos oss är BÅDE sjuka och friska barn välkomna. Ni kommer på bokad tid, träffar samma personer och slipper komma hem med smarriga magsjukevirus eller nya härliga förkylningar som det bjuds på i väntrummet på barnakuten, som tack för besöket.
Glöm inte heller vår app Kloka råd- där svarar jag och Pontus ( den andra barnläkaren, som många av er säkert träffat) på era frågor och funderingar. Jag ser fram emot att träffa er och era barn, även om jag vet att ni egentligen skulle vilja slippa träffa mig…

…om RS.
I år är det ett sk ”RS-år”, vilket ju låter förskräckligt. Många föräldrar ställer ofta oroligt frågan ” kan det vara RS?” Det är faktiskt RS-år nästan vartannat år och de allra flesta barn får bara snuva och en vanlig förkylning. RS är ett  virus som kan sätta sig på luftvägarna och ge andningsbesvär, med mycket segt, klart slem. Det är för de minsta (< 3mån) som det KAN blir allvarligt och för de lite större (< 6 mån) som det kan bli jobbigt och besvärligt, samt för de barn som har vissa andra sjukdomar eller är för tidigt födda. De flesta barn har haft RS när de är 2 år.
Tänk på att RS smittar, men inom 1,5-2 m håll och handsprit är toppen. Ge mycket koksalt i näsan. Låt storasyskon tvätta händerna när de kommer hem från förskolan. Inkubationstiden, dvs tiden det tar innan man blir sjuk, är ca 3-5 dagar.
Sök om ert barn är slött, har det jobbigt med andningen eller inte orkar äta! Ring/maila oss gärna för att rådfråga!
undefined
Hoppas att ni får en skön vinter, trots borttappade vantar, blöjbyte precis när overallen har tagits på och snoriga pappersservetter överallt  som inredningsdetalj i hemmet!