Reality knocks-Råd om kräksjukan

Av: Elisabeth Blomqvist, 05 feb 2015, Sjukdom

 

REALITY KNOCKS- RÅD OM KRÄKSJUKAN

” Den bunken kräktes jag i förra veckan ” sa min yngsta son glatt till våra gäster när vi stod och lagade mat ihop…Plötsligt försvann matglädjen i köket när vi alla påmindes om hur äckligt och jobbigt det är med magsjuka! En doft av kräk som sprider sig över hemmet, bunkar, handdukar, tvätt, tvätt, kö till toaletten- men ffa oron över att barnet ligger som en het,våt trasa i soffan och inte får i sig någon vätska.

Det är många som ringer till rådgivningen nu angående magsjuka. VAD man kan göra och NÄR ska man söka akut?

Magsjuka är en virusinfektion som ger feber, kräkningar och diarréer. Enda behandling är vätska! Risken är att barnet blir uttorkat. Det beror alltså på hur mycket och hur ofta barnet kräks och har diarré, samt hur hög feber barnet har och hur mycket vätska det får i sig.

GE LITE OCH OFTA!

Hur?
Ge en klunk eller en matsked med sked eller spruta ( sådan ni ibland ger mediciner med) var 5:e min. Se det som ett heltidsjobb. Det kommer att gå över och ni slipper åka in akut.
Barnet kan vara törstigt och vilja slurpa i sig hela glaset eller flaskan, men då kommer det ofta snabbt upp igen. Tyvärr. Större mängder stimulerar kräkrelexen.

Vad:
Gärna socker-saltlösning. Inte bara vatten.Blanda det med saft så smakar det lite bättre. Socker-saltlösning* kan man göra hemma,(men var då mycket noga med att följa receptet, mängden salt framför allt) eller köpa på apoteket.

Annat?
Tvätta händerna! Handsprit är bra mot vissa virus, men räcker inte. Har ni 2 toaletter-låt en bli ”Äckeltoaletten”
Barnet skall inte ha kräkts på 48 timmar innan det är ok att gå tillbaka till förskolan.
Lös mage kan man ha ganska länge efter (ibland flera veckor) då tarmen blir känslig och ge då gärna mild mat en period. Undvik för mycket mjölkprodukter då tarmen kan vara extra känslig mot mjölksockret (Laktos). Det finns massor av Laktosfria produkter man kan pröva en tid.


NÄR SKALL MAN SÖKA?

Ni är säkert några som har sökt på barnakuten och fått stanna flera timmar i ett rum med en pappersmugg med ”saft” och spruta. Det ni alltså hade kunnat göra hemma!

Ibland kan det dock behövas vätska direkt i blodet, att man sätter ett dropp. Barnet är alltså uttorkat. Ju mindre barn, desto känsligare.
Tecken på uttorkning är:
# inget kiss på flera timmar.
# barnet är slött och apatiskt eller irriterat och mycket törstigt
# viktnedgång
# långdragna kräkningar och diarréer.

Om barnet BARA kräks är det en anledning att kontakta sjukvården.

Det sägs att en femtedel av oss är immuna mot magsjuka, att man har en viss gen i dubbel uppsättning. Kan man ta med det i sitt CV eller i löneförhandlingen?


*Recept socker-saltlösning:
  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått strösocker (1 tesked = 5 ml)
  • ½ teskedsmått salt